středa 17. srpna 2016

Játra (hepar) - funkce jater

Játra (hepar) největší žláza v lidském těle (váha cca 1500g) zahrnující několik životně důležitých funkcí.
V embryonálním vývoji jsou játra nepřiměřeně veliká a vykonávají funkci krvetvorby. Po narození se tato funkce ukončí.
V první řadě játra uskutečňují antitoxickou funkci, která spočívá v neutralizaci fenolu, indolu a dalších produktů přeměny v tlustém střevě, absorbované do krevního oběhu.
Přeměňují amoniak jako meziprodukt metabolizmu bílkovin do méně toxické močoviny. Močovina je dobře rozpustná ve vodě a vylučuje se z těla močí.
Jako trávicí žláza játra vytvářejí žluč, která vstupuje do střeva, což napomáhá trávení.
Důležitou funkcí jater je účast na metabolizmu bílkovin. Aminokyseliny vstupují do krevního řečiště přes střevní stěnu a částečně se přeměňují na bílkoviny, následně se mnohé z nich dostávají do jater.
Játra jsou jediným orgánem, který je schopen tvořit z lipoproteinů (cholesterol) žlučové kyseliny.
Jaterní buňky syntetizují albumin, globulin a protrombin, které se pomocí krevního a lymfatického systému dostávají do těla. Proto není náhoda, že 60-70% veškeré lymfy v organismu s vysokým obsahem bílkovin vzniká v játrech.
Jaterní buňky syntetizují fosfolipidy tvořící nervovou tkáň.
Játra jsou místem přeměny glukózy na glykogen.
Retikuloendoteliální systém jater se aktivně účastní ve fagocytóze odumřelých erytrocytů a jiných buněk, a stejně tak mikroorganismů.

Obrázek 1:
Játra + vazy z bráničního povrchu
1 — lig. triangulare; 2 — lobus sinister; 3 — lig. falciforme hepatis; 4 — lig. teres; 5 — margo inferior; 6 — vesica fellea; 7 — lobus dexter; 8 — lig. triangulare; 9 — lig. coronarium hepatis.
Obrázek 2:
Játra - viscerální povrch
1 — lobus quadratus; 2 — impressio duodenalis; 3 — lig. teres hepatis; 4 — ductus cysticus; 5 — ductus choledochus; 6 — ductus hepaticus communis; 7 — v. portae; 8 — v. hepatica propria; 9 — lobus sinister; 10 — impressio gastrica; 11 — impressio esophagea; 12 — lobus caudatus; 13 — v. cava inferior; 14 — impressio suprarenalis: 15 — impressio renalis; 16 — lig. triangulare dextrum; 17 — lobus dexter; 18 — impressio colica; 19 — vesica fellea.







Žádné komentáře:

Okomentovat